DEVENTER - Het zogeheten Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in Deventer een 33-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij de e-mail van advocaat Jan Vlug heeft gekraakt.

De Nationale Recherche onderzoekt nog of ook de e-mail van de Zwolse hoofdofficier A. Vast is gekraakt, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Deventer moordzaak

Vlug is de raadsman van 'klusjesman' Michaël de J., die volgens opiniepeiler Maurice de Hond en een groep geestverwanten de werkelijke dader is in de Deventer moordzaak. In die zaak zit fiscaal-jurist Ernest Louwes al jaren vast.

Bekentenis

Vlug deed onlangs aangifte van computervredebreuk. De verdachte heeft vermoedelijk het wachtwoord van de mail van Vlug weten te achterhalen, om op die manier berichten uit diens digitale postbus te kunnen vissen. Volgens de woordvoerder heeft de verdachte inmiddels bekend. Hij heeft verklaard zodanig gegrepen te zijn door de Deventer moordzaak dat hij zich toegang heeft verschaft tot de e-mail van de advocaat.

In de woning van de man zijn vier computers in beslag genomen.

De recherche onderzoekt nog wat de verdachte met de gestolen mails heeft gedaan. Volgens Vlug staat vast dat Maurice de Hond sinds begin dit jaar zeker één keer gebruik heeft gemaakt van vertrouwelijke e-mailgegevens.

Smaad en laster

De Hond voert al sinds december 2005 actie ten gunste van Louwes. Het OM in Amsterdam vervolgt hem wegens smaad dan wel laster jegens de klusjesman. De civiele rechter heeft hem verboden de klusjesman nog langer publiekelijk als dader aan te wijzen.