AMSTERDAM - Het succes van bellen via internet is zo groot, dat KPN heeft besloten om er voorlopig niet meer voor te adverteren. Sinds er geen advertenties meer in de kranten en commercials op televisie verschijnen, is het aantal aanmeldingen fors gedaald. Daardoor krijgen de monteurs en telefonistes van het concern weer wat rust.

Op het hoogtepunt meldden wekelijks zo'n 20.000 mensen zich aan voor internetbellen. "We werden slachtoffer van ons eigen succes", verklaarde KPN-topman Ad Scheepbouwer dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers. De toestroom van nieuwe abonnees was zo groot, dat de klantenservice het werk niet langer aankon. Zo'n vijf procent van alle nieuwe klanten kampte met grote problemen. "Met een onverwachte toestroom heb je dat soort problemen al gauw", zei Scheepbouwer.

Geen reclame

Nu KPN sinds eind december geen reclame meer voor internetbellen maakt, is het aantal nieuwe abonnees gedaald tot 10.000 tot 15.000 per week, zei bestuurslid Eelco Blok. Daar komt bij dat het concern maatregelen heeft getroffen om de zaken op orde te krijgen. Het heeft nieuwe monteurs en telefonistes ingehuurd.

Achterstand

Het aantal problemen met nieuwe klanten is al afgenomen, lichtte Scheepbouwer toe. Wel moet er nog een achterstand in technische onvolkomenheden bij de belverbinding van bestaande abonnees worden weggewerkt. Over een aantal maanden moet internetbellen voor het overgrote deel van de klanten naar behoren werken, verwacht Scheepbouwer.

Succes

Ondanks de moeilijkheden is Scheepbouwer tevreden met het succes van internetbellen. Het totaal aantal klanten voor de dienst bedraagt nu circa 517.000, een toename van 36 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2005. Het aantal klanten met een vaste telefoonlijn neemt echter nog steeds af, omdat steeds meer mensen overstappen naar concurrenten die ook telefonie via het internet aanbieden.

Het verlies aan klanten met een vaste lijn is echter wel afgeremd door de opkomst van internetbellen. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar liepen 130.000 mensen weg bij KPN, dat waren er de drie maanden daarvoor nog 140.000.