BRUSSEL - De grootste Europese exploitanten voor mobiele telefonie slaan de handen ineen om kinderen en tieners te beschermen tegen de gevaren van mobiel bellen.

Het gaat dan om de risico's van contacten met pedofielen, pesten via de mobiel, blootstelling aan porno en de risico's van onverwacht extreem hoge telefoonrekeningen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, begon hierover vorig jaar juli een openbaar debat. Steeds meer kinderen hebben een mobiel en de combinatie met steeds meer mogelijkheden zoals internetten via de mobiel, is potentieel risicovol. In landen als Italië en Duitsland hebben bijna alle kinderen tussen veertien en achttien jaar een mobiel, en in Duitsland bijna de helft van de kinderen tussen zes en dertien. Britse kinderen krijgen gemiddeld op hun achtste hun eerste gsm.

Zelfregulering

De telefonie-aanbieders komen voor uiterlijk februari volgend jaar met afspraken over zelfregulering. Er moet een toegangscontrole komen voor inhoud die niet geschikt is voor minderjarigen. Ook zal er gestreden worden tegen de illegale inhoud op mobieltjes, wordt commercieel aanbod gedefinieerd en komt er een bewustwordingscampagne voor ouders en kinderen.

Ringtones

Ouders hebben volgens Brussel nauwelijks zicht op wat hun kinderen doen met hun mobiel. Bedrijven verdienen ondertussen goud geld aan kinderen. Zo bedraagt de markt voor ringtones in West-Europa alleen al 480 miljoen euro.

Filmpjes

Een van de ontwikkelingen waarover Brussel zich zorgen maakt is pesterijen en intimidatie via de mobiel. Daaronder valt ook de verspreiding van filmpjes die compromitterend zijn. Zo belandde een vechtpartij tussen twee meisjes op een school in Maarssen in maart op het internet, omdat een medeleerling alles met zijn mobiel had gefilmd.