AMSTERDAM - KPN-dochter XS4ALL was 2006 zowel de snelste als de meeste stabiele e-mailprovider. CAI Westland deed het beduidend minder goed. Een gemiddeld mailtje doet er bij deze provider maar liefst twee uur en vijftien minuten over om te worden bezorgd.

Dit blijkt uit onderzoek naar de kwaliteit van e-maildiensten van iPing Research. Het Leidse onderzoeksbureau heeft hiervoor bijna vijf miljoen testmails verstuurd.

Van de 104.000 testmails die gedurende het jaar verstuurd werden naar XS4ALL, werd meer dan 99,85 procent afgeleverd binnen 90 seconden na verzenden. Dit gebeurde met een gemiddelde 'reistijd' van tien seconden. Ook goed presteerden InterNLnet (13 seconden) en Het Net (16 seconden).

De bijzonder lange aflevertijd bij CAI Westland (twee uur en vijftien minuten) is het gevolg van het feit dat ongeveer 3 procent van de verstuurde e-mails er extreem lang over deed. Meerdere dagen was volgens iPing geen uitzondering.

Over alle providers gemeten werd ongeveer 1 op de 60 e-mails niet binnen 90 seconden afgeleverd. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van 2005, toen werd namelijk 1 op de 50 e-mails laat afgeleverd. Ongeveer 1 op de 1300 e-mails werd pas na meer dan 24 uur afgeleverd.

78 Dagen

De traagste e-mail deed er zelfs 78 dagen over om uiteindelijk op de plaats van bestemming aan te komen. Extra opvallend is het om te bedenken dat al die tijd deze e-mail al aanwezig was op het netwerk van de ontvangende provider.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar het percentage van de e-mails die verdwijnen in de e-mailsystemen van providers. Voor alle providers ging het om 1 op de ongeveer 7700 e-mails. De grote providers doen het op dit gebied duidelijk beter dan de kleinere. Een uitzondering is Chello, die in ongeveer 1 op de 2250 e-mails wel aannam maar nooit afleverde.

De providers die werden opgenomen in het onderzoek, zijn: @Home, 12Move, Caiway, Casema, Chello, Demon, Easynet, Euronet, Freeler, HCC!net, Het Net, InterNLNet, Multikabel/Quicknet, Orange, Planet Internet, Solcon, Tele2, Tiscali, XS4ALL en Zeelandnet.