SAN FRANCISCO - De bibliotheek van de prestigieuze Amerikaanse Princeton University heeft zich maandag aangesloten bij Google Books. De werken in de collectie van de eeuwenoude bibliotheek waarop geen copyright rust, worden gedigitaliseerd en kunnen binnenkort via de populaire zoekmachine worden bekeken. Dat hebben de universiteit en Google bekendgemaakt.

De collectie van Princeton omvat circa zes miljoen boeken en vijf miljoen manuscripten. Die kan het instituut nu gemakkelijk delen met wetenschappers wereldwijd.

Volgens bibliothecaris Karin Trainer is de samenwerking met het internetbedrijf daarmee in lijn met het officieuze motto van de universiteit: 'Princeton in dienst van de natie en in dienst van alle naties'.

De bibliotheek van Princeton is de twaalfde die zich aansluit bij het boekenproject waarmee Google in 2004 begon. Andere universiteiten die meedoen zijn Harvard, University of California en in Europa de universiteiten van Oxford en Madrid. Ook de openbare bibliotheek van New York werkt mee.