AMSTERDAM - De Free Software Foundation (FSF) overweegt softwarebedrijf Novell te verbieden om nieuwe versies van besturingssysteem Linux uit te brengen. Novell ligt in de Linuxgemeenschap onder vuur, omdat het onlangs een omstreden overeenkomst sloot met Windowsfabrikant Microsoft.

De FSF bezit de rechten van een belangrijk deel van de programmacode van het besturingssysteem. Linux is een gratis alternatief voor besturingssystemen zoals Windows of Mac OS X. De programmacode van Linux is voor iedereen openbaar. Gebruikers van dergelijke 'open-sourcesoftware' kunnen de code aanpassen en verbeteren, op voorwaarde dat ze hun veranderingen eveneens openbaar maken.

Overeenkomst

Novell, dat zelf een versie van Linux op de markt brengt, haalde zich in 2006 de woede van de open-sourcegemeenschap op de hals door een akkoord te sluiten met softwaregigant Microsoft. De twee bedrijven beloofden elkaar niet te zullen aanklagen voor het gebruik van bepaalde softwarepatenten.

Volgens critici opent Novell daarmee echter de weg voor Microsoft om gebruikers van andere Linuxversies voor de rechter te slepen.