AMSTERDAM - Op de Chinese videosite Mofile.com wordt een soapserie uitgezonden waarbij de kijker zelf de loop van het verhaal bepaalt. De wekelijkse serie 'Soul Partners' blijkt een groot succes, na vier afleveringen zit het aantal kijkers al boven de anderhalf miljoen.

China is het land met het één na grootste aantal internetgebruikers. Zogenoemde user generated content-sites zoals Mofile.com zijn ook in China begonnen aan een enorme opmars.

De serie gaat over zes twintigers die per ongeluk hetzelfde appartement hebben gekocht en zal ongeveer twintig afleveringen gaan tellen.

Chinese televisieseries gaan doorgaans over familiewaarden en vallen onder de strenge censuurwet. Het verschil bij deze serie is dat de kijkers en acteurs zelf kiezen voor de plotwendingen en de inhoud.

Modern

Het is een serie voor de moderne Chinees. "Vijf jaar geleden was een serie waarin jonge mannen en vrouwen een appartement delen waarschijnlijk ondenkbaar," zegt Andy Fan van Mofile.com tegen Reuters. "Traditionele denkwijzen verdwijnen en Chinezen worden steeds liberaler."

Met de serie wordt geen geld verdiend, de acteurs betalen zelfs mee aan de apparatuur die wordt gebruikt. Alle acteurs zijn amateurs en zijn gekozen uit ongeveer duizend kandidaten.