CUPERTINO - De Amerikaanse onderneming Apple heeft een schikking getrokken met Apple Corps, het platenlabel van The Beatles, over het gebruik van het appelvormige logo van het bedrijf bij de verkoop van muziek via het internet.

De computerfabrikant wordt eigenaar van alle aan de naam Apple gerelateerde handelsmerken, maar staat toe dat sommigen daarvan worden gebruikt door Apple Corps. Dat maakten de bedrijven maandag bekend.

Apple won in mei een rechtszaak van Apple Corps over de kwestie.

Het platenlabel van The Beatles had de zaak aangespannen omdat Apple een oude overeenkomst tussen beide bedrijven zou hebben geschonden. In het akkoord uit 1991 stond dat Apple zich niet zou bezighouden met de verkoop van geluidsdragers.

De rechter oordeelde echter dat de verspreiding van digitale muziek via de webwinkel iTunes niet onder die overeenkomst viel.

Appelplukker

The Beatles richtten Apple Corps, met een groene appel als beeldmerk, op in 1968. Acht jaar later begon Steve Jobs zijn computerbedrijf. Hij noemde de onderneming Apple omdat hij in die tijd bijverdiende als appelplukker. Maar hij maakte er nooit een geheim van dat hij zich ook had laten inspireren door het succes van The Beatles.

De schikking maakt het wellicht mogelijk dat de nummers van de legendarische Britse band op termijn kunnen worden gedownload via iTunes. In april werd bekend dat Apple Corps bezig is de collectie van The Beatles te bewerken zodat die ook digitaal kan worden verkocht. Nu is dat nog niet het geval.