DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft websites met advertenties gevraagd reclames voor geneesmiddelen te verwijderen. Verder wil de inspectie graag dat de sites een waarschuwing plaatsen voor aankoop van medicijnen via internet.

Dat heeft de IGZ maandag laten weten. De inspectie waarschuwt dat alleen geregistreerde geneesmiddelen mogen worden verkocht die een arts heeft voorgeschreven. Ook kunnen internetmedicijnen namaak zijn of te oud om nog te gebruiken.

Verder werkt de verkoop van medicijnen via internet in de hand dat patiënten op eigen houtje geneesmiddelen gaan inslaan. Dat kan gevaarlijk zijn omdat een arts of apotheker dan niet heeft gecontroleerd of een patiënt een geneesmiddel veilig kan innemen in combinatie met andere medicijnen.

Marktplaats

Marketing-directeur Oscar Diele van Marktplaats.nl zegt dat handel in geneesmiddelen via deze website al sinds jaar en dag verboden is. Ook geregistreerde medicijnen zijn taboe. De site zal een link naar de waarschuwing van de inspectie opnemen in onder meer de gebruikersvoorwaarden. Diele zegt al goed samen te werken met de inspectie, die Marktplaats.nl waarschuwt als er toch advertenties voor medicijnen op de site verschijnen.