DEN HAAG - Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) moet de afgekeurde maar inmiddels aangepaste stemmachines van leverancier Sdu nogmaals laten testen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat Sdu tegen de staat had aangespannen.

De minister liet vorige week weten niet bereid te zijn tot een nieuwe test omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de bekwaamheid van Sdu. Volgens rechter R. Paris moet Nicolaï echter maandag nog opdracht geven aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om de New Vote-machine van Sdu met bijbehorende software te onderzoeken.

Statenverkiezingen

De bewindsman zal dat doen, zei zijn woordvoerster. Maar hij blijft volgens haar hoe dan ook bij zijn besluit de stemcomputers van Sdu niet in te zetten bij de Provinciale Statenverkiezingen (7 maart). Uit eerder onderzoek was gebleken dat de apparaten van Sdu teveel straling afgeven. Daardoor zou te achterhalen zijn wat iemand heeft gestemd, terwijl het stemgeheim gewaarborgd moet zijn.

Straling

Sdu stelt dat alle 750 stemmachines nu wel voldoen aan de technische eisen en had daarom geëist dat de AIVD nog een keer het stralingsgedrag ervan zou onderzoeken. Als uit de nieuwe test blijkt dat de straling binnen de norm blijft, zal dat echter niet betekenen dat de Sdu-apparaten bij de komende verkiezingen worden gebruikt, aldus de woordvoerster van Nicolaï.