AMSTERDAM - Een aantal van 's werelds grootste telecombedrijven overweegt een eigen zoekmachine voor de mobiele telefoon op te zetten. De concerns, waaronder Vodafone, France Telecom en Deutsche Telekom, hopen zo een nieuwe inkomstenbron aan te boren.

Dat schrijven diverse Britse media, waaronder de krant The Guardian. Volgende week komen de ondernemingen bijeen om over de eigen zoekmachine te praten. Dat gebeurt op een groot congres in Barcelona over mobiele telefonie, genaamd 3GSM.

Concurrentie

Met hun initiatief gaan de telecomreuzen mogelijk de concurrentie aan met Google en Yahoo. Maar het is ook mogelijk dat ze een bestaande zoekmachine zullen gebruiken. Door hun aantal staan ze sterker in de onderhandelingen met bijvoorbeeld Google of Yahoo en kunnen ze een groter deel van de advertentie-inkomsten opeisen.

Het is overigens niet ongebruikelijk dat telecombedrijven al een overeenkomst hebben met de leveranciers van bestaande zoekmachines. Zo werkt Vodafone al samen met Google. Een collectieve overeenkomst zou volgens The Guardian vooral voor kleinere spelers aantrekkelijk zijn.