AMSTERDAM - De 'user generated' video-website YouTube is weer in opspraak geraakt wegens het schenden van auteursrechten op video's. Mediabedrijf Viacom Inc., van onder andere MTV en Nickelodeon, wil dat YouTube meer dan 100.000 videoclips van de site verwijdert.

Volgens Viacom zijn de video's zonder toelating van het bedrijf online gezet. De auteursrechten van de clips zijn van Viacom en YouTube heeft niet betaald voor het publiceren ervan.

Akkoord

Het mediabedrijf zegt al maanden in onderhandeling te zijn met YouTube, eigendom van Google. Maar die zou niet bereid zijn tot een akkoord te komen. YouTube heeft nu aangegeven wel gehoor te geven aan het verzoek van Viacom om de video's te verwijderen.

Het is niet de eerste keer dat YouTube een geschil heeft over auteursrechten. Een maand geleden plaatste iemand illegale kopieën van afleveringen van '24' en 'The Simpsons' op de website. De eigenaar van de series, Twentieth Century Fox, stapte naar de rechter om de identiteit van de YouTuber openbaar te laten maken.

Software

YouTube zou bezig zijn software in gebruik te nemen waardoor auteursrechtelijk beschermd videomateriaal niet geplaatst kan worden.