AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had niet plotseling de gesprekken met muziekdienst Kazaa mogen afbreken. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag bepaald. De gesprekken moeten binnen twee dagen weer hervat worden.

Het Nederlandse bedrijf Kazaa spande een kort geding aan toen Buma/Stemra eenzijdig de onderhandelingen met Kazaa stopte over een op handen zijnde licentieovereenkomst. Kazaa beschuldigde de muziekrechtenorganisatie van het misbruik maken van haar monopolie op de muziekmarkt.

Kazaa biedt een peer-to-peerprogramma aan waarmee gebruikers onderling allerlei bestanden kunnen uitwisselen, waaronder muziekbestanden. De muziekdienst is een van de populairste alternatieven na Napster.

Volgens de rechter is het duidelijk dat de muziekindustrie de introductie van nieuwe technologieën niet kan dwarsbomen. "Het is in ieders belang dat er spoedig afspraken gemaakt worden", zei president van de rechtbank Mr. R. Orobio de Castro.

Muziek

De rechter beval Kazaa bovendien om binnen 14 dagen te zorgen dat met behulp van de software van het bedrijf geen muziek die gelieerd is aan Buma/Stemra openbaar te maken of te verspreiden.

De muziekdienst beweert dat het als softwareleverancier geen verantwoordelijkheid draagt voor wat gebruikers ermee doen. Volgens adovcaat C. Alberdingk Thijm is het nog onduidelijk of Kazaa aan die eis kan voldoen.

/NETBuma wil zelf de zaak met Kazaa uitvechtenKazaa: Buma/Stemra komt afspraken niet naOpnieuw aanklacht tegen KazaaNapster-alternatieven nu ook aangeklaagd