AMSTERDAM - Voormalig Tweede-Kamerlid Gonny van Oudenallen is eerder deze maand door auteurs van internetencyclopedie Wikipedia op de vingers getikt, omdat ze het artikel over zichzelf had aangepast. Dat ontdekte weblog Panzerfaust.

Van Oudenallen kende een turbulente politieke carrière. Ze kwam als gemeenteraadslid in Amsterdam in opspraak omdat ze ruim twintigduizend euro fractiesubsidie had doorgesluisd naar haar eigen bedrijf, in ruil voor 'ondersteunende diensten'. Ook zou ze haar sociale huurwoning illegaal hebben onderverhuurd voor een veelvoud van de eigenlijke huurprijs.

Wachtgeld

Toen LPF-kamerlid Margot Kraneveldt overstapte naar de PvdA kwam Van Oudenallen in de Tweede Kamer, waar ze een éénmansfractie vormde. Ze kreeg veel kritiek vanwege het moment van haar aantreden, één dag voor het zomerreces. Daardoor had ze na beëindiging van haar kamerlidmaatschap recht op twee jaar wachtgeld, in plaats van zes maanden.

Diefstal

In het Wikipedia-artikel worden die affaires behandeld. Van Oudenallen voerde begin januari stevige eindredactie op de gewraakte passages. Zo beschuldigde ze enkele Amsterdamse partijgenoten van fraude en diefstal, en haalde ze uit naar haar buren, die van de onderhuur op de hoogte zouden zijn geweest.

"Vele foute of suggestieve dingen staan bij mijn naam; ik dacht laat ik helpen en probeerde wat in te vullen; vervolgens krijg ik een waarschuwing," schrijft Van Oudenallen op een informatiepagina in de encyclopedie. Ze vraagt zich af wie dan wel wijzigingen mag aanbrengen.