REDMOND - De verantwoordelijke directeur voor de muziekspeler Zune van Microsoft stapt op bij het softwarebedrijf. Dat heeft Microsoft donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video

De verkopen van de Zune liggen ver achter op die van de iPod van concurrent Apple. Op de Amerikaanse markt voor mp3-spelers heeft Apple een aandeel van 85 procent, terwijl Microsoft blijft steken op tien procent. Volgens Microsoft is dat echter niet de reden van het vertrek van directeur Bryan Lee. "Hij vertrekt om persoonlijke redenen".

Microsoft lanceerde de Zune in de Verenigde Staten in november. Het bedrijf hoopte voor de feestdagen veel exemplaren van de muziekspeler te verkopen, maar de cijfers bleven achter bij de verwachtingen.

Europa

In Europa is de Zune nog niet verkrijgbaar. Naar verluidt is Microsoft er niet tijdig in geslaagd partners te vinden om de bijbehorende online muziekwinkel in Europa te exploiteren. De muziekspeler zou in Europa op zijn vroegst eind 2007 in de winkels liggen.

Microsoft liet vrijdag weten in het lopende boekjaar een miljoen Zunes te willen verkopen. Het boekjaar loopt tot 30 juni.