DEN HAAG - Advocaat E. Asselbergs heeft het AD donderdag gesommeerd een video per direct van de internetsite te halen.

Bekijk video

Daarop is te zien hoe een 25-jarige Hagenaar door een steekpartij om het leven komt.

De raadsman van een van de verdachten van het misdrijf vindt dat het AD onrechtmatig handelt, omdat de verdachten op het filmpje duidelijk zijn te herkennen en publiekelijk dreigen te worden veroordeeld. De sommatie is tevens gericht aan de site Geenstijl.nl, waar het filmpje ook is te zien.

Tuinhekje

Het overlijden van de Hagenaar, nadat hij was neergestoken en van het dak van een schuurtje afviel, is vastgelegd door onbekenden. Het AD heeft het filmpje op zijn website gezet.

Daar is te zien hoe het slachtoffer na de steekpartij en val op een houten tuinhekje valt, opstaat, enkele meters loopt en uiteindelijk nog een keer in elkaar zakt. De verdachten zijn ook op de video te zien. De steekpartij en de val staan er niet op.

Aanleiding

Het AD bevestigt de sommatie te hebben ontvangen, maar ziet vooralsnog geen aanleiding het filmpje van de site te halen. "Wij winnen juridisch advies in", zei chef multimedia Bart van Oortmerssen donderdag in een reactie.

De Hagenaar kwam om door de steekwond die hij had opgelopen, niet door de val van het dak, meldde de politie woensdag. Twee verdachten, een 16-jarige en een 45-jarige Hagenaar, werden op dezelfde dag aangehouden.

De jongste verdachte zou met het slachtoffer hebben gevochten op het dakje aan de achterkant van de woning. De verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun voorarrest is met veertien dagen verlengd.

Toestemming

Dick van der Meer, lid van de hoofdredactie van het AD, zei donderdag in het NCRV Radio 1-programma MM-magazine dat hij geen toestemming heeft gevraagd aan de nabestaanden van het slachtoffer voor publicatie van het filmpje. Van der Meer erkende in het programma dat er contact met de familie had moeten zijn.

Het AD heeft voorafgaand aan de publicatie van de video intern wel uitvoerig gediscussieerd. Uiteindelijk is besloten om het filmpje op de site te publiceren. "Als je er objectieve normen qua nieuwswaarde op loslaat, dan zijn er niet zo veel argumenten om het niet te doen. Kan dit ons niet allemaal overkomen?", aldus Van der Meer.

Afgeslacht

De moeder van het slachtoffer heeft overigens geen problemen met het filmpje. "Iedereen mag zien hoe mijn zoon is afgeslacht en natuurlijk zijn de vader en zoon hier niet blij mee, want het ontkracht hun verhaal van onschuld", zegt de moeder op AD.nl.

Deetman zei over het filmpje het ongepast te vinden dat "dit soort filmpjes op deze manier worden gepubliceerd, nadat men weet wat er gebeurd is". Maar de burgemeester erkende dat er nu eenmaal vrijheid van meningsuiting is in dit land.

Stille tocht

Buurtbewoners hielden donderdagavond rond 22.00 uur een stille tocht voor de omgekomen Hagenaar. Ze liepen van de Havenkade, langs de woning en de oude hangplek van het slachtoffer naar de Scheveningse Hoekerstraat. Daar was muziek te horen en ook werden bloemen neergelegd. Aan de tocht namen volgens de Haagse politie een kleine driehonderd mensen deel.