AMSTERDAM - Een beveiligingsprobleem in Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista stelt kwaadwillenden in staat om op afstand commando's aan de computer te geven. Letterlijk, want het apparaat doet precies wat de aanvaller zegt.

Vista is voorzien van een geavanceerde vorm van spraakherkenning. Gebruikers kunnen de computer veel opdrachten mondeling geven. Zo is het mogelijk om via een microfoontje programma's te starten, links te volgen op websites, of zelfs bestanden te openen, kopiëren of wissen.

Het probleem is dat Vista daarbij geen onderscheid maakt tussen de gebruiker achter de computer, en eventuele gesprekspartners. Zo is het denkbaar dat een gesprekspartner in een audiochat via de speakers van de computer een opdracht geeft, of dat de gesproken instructies uit een audiobestand komen dat de gebruiker via de pc afspeelt.

Microsoft erkent dat een dergelijke scenario mogelijk is, maar denkt dat het in de praktijk niet zo'n vaart zal lopen. Volgens een medewerker van het bedrijf moet voor een succesvolle aanval aan zoveel verschillende voorwaarden worden voldaan, dat de kans gering is dat er veel misbruik van zal worden gemaakt.