AMSTERDAM - Internetgigant Yahoo heeft zich de toorn van een groep Flickr-gebruikers op de hals gehaald. Het bedrijf had beeldmateriaal van de populaire online fotodienst gebruikt voor een website over Nintendo's nieuwe spelcomputer Wii.

Flickr-gebruikers kunnen trefwoorden koppelen aan hun foto's, de zogenoemde 'tags'. Yahoo toont op de Wii-website automatisch foto's die zijn voorzien van de tag 'Wii'.

Veel foto's zijn echter gepubliceerd onder licenties die dergelijk gebruik niet toestaan: Flickr-gebruikers accepteren vaak uitsluitend niet-commercieel gebruik van hun foto's, of verbieden zelfs ieder hergebruik zonder expliciete toestemming vooraf.

Fallus

De actie van Yahoo leidde tot grote verontwaardiging onder Flickr-gebruikers. Sommigen hebben uit protest allerlei andere foto's voorzien van het trefwoord 'Wii', zoals een screenshot van de gewraakte pagina, of een plaatje van een cactus die sterk aan een fallus doet denken.

Flickr heeft inmiddels overleg gevoerd met Yahoo om de fout te herstellen. Yahoo zou uitsluitend nog foto's gebruiken waarvan de licentie dat toestaat.

Ongelegen

De rel komt op een bijzonder ongelegen moment voor beide bedrijven. Juist deze week ontstond opschudding over de aankondiging van Flickr dat alle gebruikers vanaf half maart verplicht worden om in te loggen via een Yahoo-account.

Yahoo nam Flickr in 2005 over. Veel Flickr-gebruikers van het oude stempel willen echter niets met het moederbedrijf te maken hebben, onder meer omdat het commerciële karakter van Yahoo ze tegen staat. De affaire met de Wii-site is koren op de molen van de critici.