AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz heeft een kort geding aangespannen tegen Jort Kelder en Quote Magazines bv. De raadsman van onder anderen Willem Holleeder wil dat hoofdredacteur Kelder van Quote stopt met het uiten van 'beledigingen en onware beschuldigingen'. Quotenet.nl is daarom voorlopig 'op zwart'.

Van Quote Magazines wordt geëist dat de website quotenet.nl niet langer een podium biedt aan het publiek "op een wijze die kennelijk haatgevoelens bij het publiek aanwakkerden", aldus de advocaat van Moszkowicz, H. Loonstein. Quote heeft die eis inmiddels ingewilligd: er worden geen reacties meer op de site geplaatst en de bestaande reacties - volgens Loonstein circa tweehonderd - zijn donderdag verwijderd.

Kelder trekt sinds enige tijd fel van leer tegen Moszkowicz.

Dubbelspel

Volgens Kelder speelt de vermaarde advocaat een onfatsoenlijk dubbelspel door als raadsman van Willem Holleeder op te treden.

Holleeder wordt er onder meer van verdacht dat hij de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra voor miljoenen heeft afgeperst. Moszkowicz was geruime tijd advocaat van Endstra.

Volgens Kelder maakt Moszkowicz zich dientengevolge schuldig aan belangenverstrengeling. Bovendien meent Kelder dat de advocaat zijn geheimhoudingsplicht jegens wijlen Endstra heeft geschonden.

Maffiamaatjes

Een optreden van Kelder in het radioprogramma Stand.nl vorige week schoot Moszkowicz dermate in het verkeerde keelgat dat hij besloot juridische stappen te ondernemen. De Quote-hoofdredacteur noemde Moszkowicz en diens cliënt Holleeder "maffiamaatjes" en verweet de raadsman dat hij "een smeerboel" maakt van de advocatuur.

Moszkowicz deed daarop aangifte tegen Kelder wegens smaad en laster en kondigde aan hem ook langs civielrechtelijke weg aan te pakken. Het kort geding is daar een eerste proeve van. De zaak dient op dinsdag 6 februari bij de rechtbank in Amsterdam.