DEN HAAG - Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de Turkse regering vorig jaar niet betrokken is geweest bij het verzenden van een e-mail waarin Turken in Nederland werden opgeroepen op het D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya te stemmen. Bot heeft dat donderdag geantwoord op schriftelijke vragen van VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen.

De van oorsprong Turkse Koser Kaya werd bij de Kamerverkiezingen van november 2006 met een groot aantal voorkeurstemmen gekozen.

Veel van die stemmen waren waarschijnlijk afkomstig van Nederlandse Turken. Koser Kaya was populair in die kringen omdat ze zich, in tegenstelling tot Turkse kandidaten in andere partijen, niet uitsprak over de gevoelige kwestie van de Armeense genocide.

Opschudding

Na de verkiezingen ontstond opschudding toen bleek dat Turken in Nederland via een mail was gevraagd op Koser Kaya te stemmen. De mail was via een Turks ministerie verstuurd.

Internetforum

Uit analyse van de tekst blijkt volgens Bot dat de auteur van de mail een in Nederland wonende Turk moet zijn geweest, die zich bediend heeft van een internetforum in de Verenigde Staten. De Turkse regering heeft Bot verzekerd dat zij niet voor de campagnemail verantwoordelijk is, maar dat ze de zaak verder zal onderzoeken.