HOOFDDORP - De actiegroep voor freelancers 'Geen Roof maar Recht' bestookt donderdag de redacties van onder meer Libelle, Donald Duck en Flair met e-mails. De actie, die de hele dag gaat duren, richt zich alleen op de tijdschriften van Sanoma Uitgevers in Nederland. De groep protesteert tegen het contract voor freelancers waarbij Sanoma onder meer het exclusieve recht krijgt om hun werk door te verkopen.

De freelancers ontvangen 12,5 procent provisie, maar mogen hun werk vijf jaar lang niet meer aanbieden aan anderen. "Een wurgcontract", meent voorzitter H. Bausch. "En als je niet tekent, kun je verdere opdrachten wel vergeten." De actiegroep, die eind vorig jaar is opgericht, treedt op namens circa zeventig illustratoren, journalisten en fotografen.

Sanoma Uitgevers

Sanoma Uitgevers stelt dat ongeveer 80 procent van de freelancers het contract inmiddels heeft getekend. "Een aantal gaat niet akkoord en daar is deze actie een uitvloeisel van", zegt directielid J. Haagmans. De kwestie speelt volgens haar al circa twee jaar. Ze benadrukt dat alleen freelancers die "op aanwijzingen een product maken" onder het contract vallen.

"Zelfstandige creacties, zoals spotprenten die op eigen initiatief en risico worden gemaakt en aangeboden, vallen hierbuiten."

De e-mailactie naar de Sanoma-tijdschriften leidt niet tot overbelasting van de netwerken. Sanoma Uitgevers toont zich niet onder de indruk. "Mensen zullen vandaag vaker de delete-knop moeten gebruiken.", stelt Haagmans.