DEN HAAG - Het overlijden van een 25-jarige Hagenaar nadat hij was neergestoken en van het dak van een schuurtje afviel, is vastgelegd door onbekenden. Het AD heeft het filmpje op zijn website gezet.

Daar is te zien hoe het slachtoffer na de steekpartij en val op een houten tuinhekje valt, opstaat, enkele meters loopt en uiteindelijk nog een keer in elkaar zakt.

De Hagenaar kwam om door de steekwond die hij had opgelopen, niet door de val van het dak, meldde de politie woensdag. Twee verdachten, een 16-jarige en een 45-jarige Hagenaar, werden op dezelfde dag aangehouden.

De jongste verdachte zou met het slachtoffer hebben gevochten op het dakje aan de achterkant van de woning. De verdachten zijn ook te zien op de video. De steekpartij en de val zijn niet te zien.

Nabestaanden

Dick van der Meer, lid van de hoofdredactie van het AD, zei donderdag in het NCRV Radio 1-programma MM-magazine dat hij geen toestemming heeft gevraagd aan de nabestaanden van het slachtoffer voor publicatie van het filmpje.

Van der Meer erkende in het programma dat er contact met de familie had moeten zijn.

Het AD heeft voorafgaand aan de publicatie van de video intern wel uitvoerig gediscussieerd. Uiteindelijk is besloten om het op de site te publiceren.

"Als je er objectieve normen qua nieuwswaarde op los laat, dan zijn er niet zo veel argumenten om het niet te doen. Kan dit ons niet allemaal overkomen?", aldus Van der Meer.

Stille tocht

Buurtbewoners houden donderdagavond een stille tocht voor het slachtoffer. De tocht begint om kwart voor tien aan de Havenkade en voert langs het huis van het slachtoffer, zijn oude hangplek en eindigt bij de Scheveningse Hoekerstraat.

Daar worden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Burgemeester Deetman heeft via zijn woordvoerder laten weten niet mee te lopen. "Burgemeester Deetman loopt nooit mee met een dergelijke tocht als het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht nog loopt", aldus de woordvoerder.

Deetman zei over het filmpje het ongepast te vinden dat "dit soort filmpjes op deze manier worden gepubliceerd, nadat men weet wat er gebeurd is." Maar de burgemeester erkende dat er nu eenmaal vrijheid van meningsuiting is in dit land.