GRONINGEN - Het Groningse productiebedrijf Pavlov Media heeft een inburgeringcursus ontwikkeld voor buitenaardse wezens, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De cursus bestaat uit een acht minuten durende film die aliens uitlegt wat mensen zijn en hoe ze denken en voelen.

Hoewel Pavlov de kans op een invasie van aliens klein acht, wilde het bedrijf toch het zekere voor het onzekere nemen. Het idee voor de film is afkomstig van regisseur T. Caris die zich realiseerde dat het zelfs voor de mens soms moeilijk is uit te leggen wat iemand voelt of denkt. "Omdat het helemaal moeilijk zou zijn om aan een niet- aardbewoner uit te leggen wat menselijke eigenschappen zijn, kwamen we op het idee van de film", legt C. Wolbers van Pavlov uit.

De cursus is alleen te bekijken door op een speciale bank te gaan liggen, waarbij het hoofd wordt bedekt door een halfronde capsule. Een 'voice-over' illustreert aan de hand van animaties dat er op aarde bijvoorbeeld tafels bestaan, maar ook niet-tafels zoals stoelen.

De film is op dit moment te zien in de openbare bibliotheek in het centrum van Groningen. Zolang er nog geen buitenaardse wezens op aarde landen, kunnen geïnteresseerden de film daarna nog bekijken bij onder meer de Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de film op cd-rom de ruimte wordt ingeschoten. De onderhandelingen daarover met het Herschel Space Observatory, een ruimtetelescoop die in 2007 wordt gelanceerd, zijn nog in volle gang.