AMSTERDAM - Steengeyl, het tv-programma van Geenstijl en BNN, gaat niet door. Dat hebben het weblog en de jongeren omroep woensdag bekend gemaakt.

Aanleiding voor het besluit is de verplaatsing van het programma van de late avond naar de nacht. De eerste aflevering van Steengeyl zou vrijdagavond om half twaalf worden uitgezonden, maar de netcoördinator van Nederland 3 besloot het programma te verplaatsen naar één uur 's ochtends.

Paardekop

Geenstijl en BNN, die het programma kwalificeerden als "ongefundeerd, tendentieus en buitengewoon kwetsend", zijn teleurgesteld. "We gaan geen televisie maken voor vier man en een paardekop," zegt Dominique Weesie van Geenstijl in een verklaring. "Dat is een diskwalificatie van ons en van onze achterban. Het is jammer dat een zender als Nederland 3 veilige televisie laat prevaleren boven een experiment."

Vertrouwen

Wat er nu gaat gebeuren, weten Weesie en BNN nog niet.

Weesie wil vooralsnog niet denken aan een commerciële partij omdat de samenwerking met BNN "erg goed is". Wel wijst hij op het eigen kanaal Geenstijl.tv.

Ook BNN-directeur Maarten van Dijk is erg teleurgesteld: "Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met een platform als Geenstijl. Het klikte en we hadden veel lol in de ontwikkeling van het programma."

Voorbarig

De netcoördinator vindt het voorbarig dat BNN heeft besloten het programma Steengeyl terug te trekken. "Uit onderzoek naar kijkgedrag blijkt wel dat op vrijdag late night een potentiële doelgroep van zo'n 200.000 kijkers is te bereiken," stelt Lips.

Daarnaast bestaat er bij de netcoördinatie gerede twijfel over de vraag of het programma in zijn huidige opzet en op het beoogde tijdstip kan bijdragen aan de gezamenlijke doelstellingen van Nederland 3. Dat stelt Lips op basis van de vorige week aangeleverde proefaflevering van Steengeyl.