AMSTERDAM - Acht Nigerianen en een Nederlander zijn de afgelopen weken door de Bovenregionale Recherche opgepakt op verdenking van oplichting.

De negen zouden deel uitmaken van een netwerk dat mensen via e-mail wijsmaakt dat ze een geldbedrag hebben gewonnen. Slachtoffers moeten daarvoor wel eerst zelf een bedrag overmaken. Ze betaalden tussen de 8500 euro en 250 duizend euro.

Dergelijke praktijken worden wel 419-fraude genoemd, naar het Nigeriaanse wetsartikel dat oplichtingstruc verbiedt.

Zeven Nigerianen werden op 24 januari opgepakt in Badhoevedorp en Amsterdam. De verdachten, in leeftijd variërend van 23 tot en met 45 jaar, hadden koffers bij zich met vals geld, valse documenten en lijsten met slachtoffers.

Koffer met geld

In de week van 15 januari werden een 38-jarige Nederlander en een 28-jarige Nigeriaan opgepakt in Rotterdam. Zij zouden een 64-jarige Italiaan hebben opgelicht door hem vierenhalf miljoen euro te beloven. Daarvoor moest hij eerst ruim twintigduizend euro betalen en naar Nederland reizen om zijn prijs in ontvangst te nemen. De Italiaan betaalde het bedrag, maar wachtte vergeefs op de koffer met geld.

Sinds oktober vorig jaar zijn 31 verdachten ingerekend die werkzaam zouden zijn voor de bende.