AMSTERDAM - Platenmaatschappijen zouden moeten accepteren dat er via internet onbetaald muziek gekopieerd wordt. Als financiële compensatie zou in dat geval een heffing op internetabonnementen overwogen kunnen worden. Dat zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in een interview met NU.nl.

"We moeten realistisch zijn", aldus Van Dam, internetwoordvoerder voor de PvdA. "Het is niet fijn om te horen voor muzikanten, maar het is een verloren strijd om kopiëren op internet tegen te gaan", zegt Van Dam.

"De platenmaatschappijen zijn zelf ook tot de conclusie gekomen dat kopieerbeveiligingen niet werken. Er hoeft namelijk maar één iemand de beveiliging te doorbreken en het product staat op internet. Op het moment dat de bescherming of bestrijding slimmer wordt, wordt direct ook de techniek om muziek uit te wisselen slimmer."

De Nederlandse brancheorganisatie voor de muziekindustrie NVPI maakte onlangs bekend dat muziekmaatschappijen geen gebruik meer maken van kopieerbeveiliging op muziek-cd's, omdat de kosten niet opwegen tegen de resultaten.

Heffing

Om de muzikanten en auteurs tegemoet te komen, ziet Van Dam een mogelijkheid om heffingen te leggen op internetverkeer. "De Kamer was tegen heffingen op MP3-spelers terwijl er ook beveiligingen zijn", aldus Van Dam.

"Als platenmaatschappijen minder kiezen voor beveiliging en DRM, als ze accepteren dat er nu eenmaal gekopieerd wordt, dan valt er te praten over meer compensatie door middel van heffingen. De mate van bescherming en heffingen bevinden zich in communicerende vaten." Van Dam vindt het logischer om dan heffingen te leggen op internetverkeer, dan op producten.

CDA

Het CDA filosofeert ook over een dergelijke internetheffing. "In de praktijk zie je dat veel mensen die internet gebruiken illegaal gaan downloaden", aldus CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven tegenover NU.nl. "Voorwaarde voor zo'n heffing is wel dat mensen dan niet ook nog eens moeten betalen voor het downloaden van de muziek zelf."

De cultuurwoordvoerder van de CDA-fractie erkent dat de bescherming van auteursrecht een ingewikkeld onderwerp is. "Het is moeilijk om daar de vinger achter te krijgen. De technologie gaat heel snel."

Update Van Dam benadrukt vrijdag in een reactie dat zijn partij geen concrete plannen heeft voor internetheffingen. Het zou gaan om een 'puur hypothetische gedachtengang'.