OSLO - Een 19-jarige jongen uit Noorwegen is door een rechtbank in Oslo vrijgesproken van het illegaal kopiëren van dvd-schijfjes. De uitspraak betekent een teleurstelling voor de filmstudio's in Hollywood, die de zaak aanhangig hadden gemaakt.

De jongen was er als 15-jarige in geslaagd een code te breken waarmee het maken van illegale dvd-kopieën werd tegengegaan. Vervolgens bracht hij een computerprogramma in omloop waarmee iedereen die wilde het zelf kon doen.

De grote filmstudio's in Hollywood brachten de zaak voor de rechter. Zij menen dat er sprake is van diefstal en vinden dat het maken van illegale kopieën de markt voor dvd's en video's ondermijnt. Jaarlijks gaat daar alleen al in de Verenigde Staten een slordige 20 miljard dollar in om.

De jongen zelf, Jon Johansen, is een symbool geworden voor computerkrakers die vinden dat er geen sprake van is van diefstal maar van intellectuele vrijheid. Het softwareprogramma van 'dvd Jon' is inmiddels wat verouderd, maar er zijn verscheidene andere computerprogramma's gekomen waarmee dvd-codes kunnen worden gekraakt.