AMSTERDAM - Het terreurnetwerk Al-Qaida beschikt over de wachtwoorden van Nederlandse internetsites zodat het via die sites jihadboodschappen kan verspreiden. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Het gaat om onder meer wachtwoorden van de Universiteit Twente en de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten. Ook een internetadres van telecombedrijf Essent Kabelcom zou zijn gebruikt door hackers van Al-Qaida.

Lijst

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is op de hoogte van de lijst met kwetsbare sites, maar benadrukt dat websites die op de lijst staan niet per se zijn gebruikt door terroristen. "Het gaat om een lijst uit 2005 met sites die mógelijk kwetsbaar zijn", zegt een woordvoerder van de NCTb.

In theorie kunnen kwaadwillenden die over wachtwoorden beschikken, boodschappen plaatsen die bedoeld zijn voor extremisten, meldt de NCTb. Het gaat dan om informatie die niet direct zichtbaar is voor gebruikers van de website. Of de Nederlandse sites daadwerkelijk gebruikt zijn voor fundamentalistische propaganda, is niet bekend.

Dispuut

De Universiteit Twente laat in een reactie weten dat het betreffende wachtwoord dat zou zijn van computer van een studentendispuut. De betreffende computer is bij een brand in 2002 verloren gegaan, en het wachtwoord is sindsdien niet meer in gebruik.