Kabinet wil belgegevens anderhalf jaar bewaren

RIJSWIJK - Telecom- en internetproviders moeten volgens het kabinet worden verplicht om gegevens van het gedrag van hun klanten anderhalf jaar te bewaren. Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel.

Een woordvoerder van telecombedrijf KPN bevestigde zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad. Betrokken bedrijven hebben het concept toegestuurd gekregen.

De ondernemingen hebben bezwaar tegen het voorstel. Dat hebben zij via een gezamenlijke brief aan het ministerie van Economische Zaken kenbaar gemaakt.

Kosten

Volgens de KPN-woordvoerder zal het voorstel zorgen voor veel hogere kosten en verwacht hij problemen bij het opslaan van de enorme hoeveelheid data. De data betreft niet de inhoud van de gesprekken, maar telefoonnummers, e-mailadressen, bellocaties en de lengte van gesprekken.

Voor opsporingsdiensten kan die informatie nuttig zijn bij de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. De ondernemingen wijzen erop dat het de overheid is die het plan uitvoerbaar moet maken en dat zij een passende vergoeding verwachten.

Tip de redactie