Egyptische blogger voor de rechter om beledigen islam

AMSTERDAM - In Alexandrië is donderdag een rechtszaak begonnen tegen een Egyptische blogger die met zijn teksten op internet de islam zou hebben beledigd en hebben aangezet tot sektarische strijd.

Het is voor het eerst dat in Egypte een blogger terechtstaat. De blogger, Abdel Kareem Nabil, zit sinds zijn arrestatie begin november vast. Volgens zijn advocate wordt hij in eenzame opsluiting vastgehouden en mag hij geen bezoek ontvangen van zijn familie of advocaten. Hem hangt zeven jaar gevangenisstraf boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden.

Kritiek

Nabil, die op zijn weblog de naam Kareem Amer gebruikt, levert in zijn teksten vaak kritiek op de regering van president Hosni Mubarak en islamitische heilige huisjes, waaronder Al-Azhar, een gezaghebbend soennitisch instituut in Caïro waaraan Nabil zelf ooit rechten studeerde.

Eind 2005 werd hij korte tijd vastgehouden nadat hij een artikel op zijn weblog had geplaatst waarin hij commentaar gaf op rellen die in oktober van dat jaar waren uitgebroken naar aanleiding van een door christenen opgevoerd toneelstuk dat werd gezien als beledigend voor de islam. Boze moslims richtten toen hun woede tegen een koptische kerk. Nabil schreef daarop in zijn weblog dat moslims hun ware lelijke gezicht hadden getoond en aan de hele wereld hadden laten zien wreed, barbaars en inhumaan te zijn.

Arrestaties

In 2006 arresteerde de Egyptische politie een aantal bloggers die kritiek leverden op de regering. De meeste werden onlangs weer vrijgelaten. Amnesty International en mediawaakhond Reporters without Borders hebben de arrestaties veroordeeld omdat ze een aantasting betekenen van de vrijheid van meningsuiting.

Tip de redactie