AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC heeft wederom een nederlaag geleden in het juridische conflict met de gemeente Amsterdam over de aanleg van een glasvezelnetwerk in de hoofdstad.

UPC meent dat de investeringen van de gemeente in het glasvezelnetwerk onrechtmatig en in strijd met Europese regels zijn. Het kabelbedrijf, dat jaren geleden het gemeentelijk kabelnetwerk overnam, eist dat Amsterdam staakt met alle werkzaamheden en activiteiten van de aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk.

Staatssteun

De rechtbank in Amsterdam wilde onlangs niet aan die eis tegemoet komen. UPC ging daarop in hoger beroep. Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de uitspraak van de lagere rechter bekrachtigd. De gemeente kan volgens het hof nog aantonen dat er geen sprake is van illegale staatssteun. Ook zouden de belangen van de gemeente aanzienlijk worden getroffen als de werkzaamheden zouden worden stilgelegd, aldus het hof.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) is een onderzoek begonnen naar de investering van de gemeente in het netwerk. Kroes wil weten of de steun van de stad valt onder staatssteun. UPC liet donderdag weten het oordeel van het hof nog te bestuderen. Het bedrijf is volgens een woordvoerder wel teleurgesteld.