Postwanorder eist levering spotgoedkope tv's

BREDA - De stichting Postwanorder eiste woensdag in kort geding bij de rechtbank in Breda dat postorderbedrijf Otto uit Tilburg LCD-televisies levert voor 99 euro.

Otto bood de toestellen in oktober voor deze prijs aan op zijn website. Het bedrag klopte niet en was het gevolg van een systeemfout, stelt het postorderbedrijf. Volgens advocaat Van Manen zijn er vele tienduizenden televisies besteld. Levering zou niet mogelijk zijn en zou Otto miljoenen euro's kosten.

Advocaat Schreuder stelde namens de 950 kopers die de stichting vertegenwoordigt dat het postorderbedrijf zich aan zijn afspraak moet houden.

Dwangsom

Postwanorder vindt dat sprake is van een koopovereenkomst en dat Otto die moet nakomen op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per dag.

De advocaat van het postorderbedrijf stelde daar tegenover dat geen sprake is van een rechtsgeldig aanbod. De consument had kunnen weten dat de televisie fout was geprijsd. De adviesprijs is volgens Van Manen 1199 euro.

Niet reëel

Consumenten wisten dondersgoed dat 99 euro voor een LCD-tv geen reëel bedrag is, zo stelde de raadsman. Dit blijkt volgens hem uit de vele discussies die op internetfora werden gevoerd over het onderwerp. Doordat de fout op deze manier onder de aandacht kwam, kreeg Otto te maken met een enorme hoeveelheid bestellingen.

Expres

Advocaat Schreuder zei namens de stichting Postwanorder dat het onbegrijpelijk is dat Otto een fout een week lang op de website heeft laten staan. Hij gelooft niet dat - zoals het postorderbedrijf beweert - snel herstellen van de fout onmogelijk was zonder consequenties voor Otto in heel Europa. Hij denkt dat de webwinkel de fout expres heeft laten staan om een hype te creëren en zo meer naamsbekendheid te krijgen.

Schreuder zei namens Postwanorder dat het tijd wordt dat webwinkels hun klanten serieus gaan nemen.

Tip de redactie