Firefox blijft terrein op IE veroveren

AMSTERDAM - Microsofts nieuwe browser Internet Explorer 7 is meer dan honderd miljoen keer gedownload, maakte het bedrijf begin januari bekend. Toch blijft het alternatieve bladerprogramma Firefox terrein winnen, zo meldt Information Week.

De groei van IE7 is vooral te danken aan de automatische updatefunctie van besturingssysteem Windows. Microsoft verspreidt de nieuwe browserversie als 'kritieke update'. Microsoft verwacht dat IE7 binnenkort nog meer gebruikt zal worden - als eind januari Windows Vista op de consumentenmarkt komt.

Volgens analisten heeft de snelle introductie van de nieuwe browser het bedrijf echter nog niet geholpen marktaandeel terug te veroveren op de alternatieve browser Mozilla Firefox.

Firefox

Internet Explorer 7 had in december een marktaandeel van ruim achttien procent, meer dan alle Firefoxversies samen. Toch gaat dat vrijwel volledig ten koste van oudere versies van Microsofts eigen browser. IE6 werd nog door zestig procent van de internetters gebruikt, tegen zeventig procent een maand eerder.

Het totale marktaandeel van Internet Explorer volgens onderzoeksbureau Net Applications voor het eerst onder de tachtig procent. Veertien procent van de internetters in de Verenigde Staten surfte in december met Firefox. Safari, de standaardbrowser op Apple-computers, is met ruim vier procent de grootste van de kleintjes.

Tip de redactie