AMSTERDAM - Traumaverwerking op internet is effectief, dat meldt het Nederlands Instituut voor Psychologen. Tachtig procent van de behandelde patiënten heeft er baat bij.Na een proef van enkele maanden, heeft de beroepsvereniging besloten het project definitief door te zetten.

Bij 'Interapy'

Tachtig procent van de behandelde cliënten is na afloop van de Interapy klachtenvrij. Bij de overige twintig procent van de patiënten nemen de klachten wel af, maar is het probleem nog niet helemaal verholpen. "Slechter worden ze er in ieder geval niet van", aldus de psychologen.

De internettherapie wordt in een apart bedrijfje ondergebracht, waarin onder andere de bedenkers en uitvoerders van het project Alfred Lange, Bart Schrieken en Jean-Pierre van de Ven zullen deelnemen. De Universiteit van Amsterdam die het project vanaf het begin gesteund heeft, blijft aandeelhouder.

Kosten

De therapie zal f 2750,- gaan kosten. "Dat is niet duur vergeleken met andere therapieën", zegt Jean-Pierre van de Ven. Tien gesprekken bij de Riagg kosten al snel 3500 gulden – inclusief alle overhead – en protocollen op dit gebied komen op 4000 tot 5000 gulden per therapie.

Van het geld wil Interapy de therapeuten betalen die per e-mail feedback geven en verder onderzoek financieren. De therapeuten zijn nog bezig met het ontwikkelen van een therapie voor burn-outpatiënten en relatieproblemen.