Hirsch Ballin wil onderzoek gewelddadige games

DRESDEN - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil onderzoeken of de kijkwijzer voor gewelddadige games goed werkt. De minister heeft aanwijzigen dat het systeem van de branche zelf niet altijd goed functioneert. Niet alle gamesfabrikanten en videotheken werken volgens hem altijd even goed mee.

Nederland legt van oudsher de verantwoordelijkheid bij de ouders en de branche zelf. "Zelfregulering door de branche is prachtig, maar we moeten wel kritisch blijven kijken of het effectief is", zei de minister dinsdag bij een EU-vergadering.

"Uitkomst van het onderzoek kan mogelijk zijn dat we de meest gewelddadige games gaan verbieden", zo blikte de minister vooruit.

Afstemming

Daarbij speelt een rol dat enkele andere EU-landen, zoals Duitsland, al een verbod hebben op extreem gewelddadige games. De afstemming tussen EU-landen is voor Hirsch Ballin ook een argument.

Bij de EU-vergadering liet de Duitse minister van Justitie een video zien van een extreem gewelddadig spel dat in Duitsland is verboden, maar in buurlanden is toegestaan.

Frattini

Aanleiding voor de discussie was een brief van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie). Hij had het spel The Rule of Rose gezien en was geschokt door het psychische en fysieke geweld tegen een jong meisje in het spelletje. Frattini meent dat gewelddadige spelletjes het echte geweld aanwakkeren. In Noord-Duitsland verwondde een 18-jarige gameverslaafde student in november elf mensen en pleegde daarna zelfmoord.

Kijkwijzer

De brancheverenigingen in Nederland en vijftien andere EU-landen hebben afgelopen zomer een eigen kijkwijzer voor games ingevoerd.

De Pan European Game Indicator (PEGI) is een initiatief van gamesfabrikanten en -distributeurs. Bijvoorbeeld een symbool met een vuist betekent dat er veel geweld in voorkomt. Een spin duidt erop dat de game angstaanjagend is, zo staat ook op de website www.weetwatzegamen.nl. De NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, is een van de initiatiefnemers achter de PEGI.

Tip de redactie