AMSTERDAM - Advocaten van de Amerikaanse computerfabrikant Apple gaan een programmeur vervolgen die de schermicoontjes van de nieuwe iPhone heeft gekopieerd. Ook ontwikkelde de programmeur een programma om deze iconen te installeren op andere mobiele telefoons, zo meldt ZDNet.

Volgens Apple mag de gebruikersinterface van de iPhone niet worden nagemaakt. Het bedrijf stelt dat er copyright op het ontwerp en de icoontjes zit.

Het programma, dat de naam iPhony heeft meegekregen, is ontwikkeld door Paul O'Brien, die eveneens verantwoordelijk is voor een van de grootste Windows Mobile-communities op internet, MoDaCo.com.

Voor Apple is dit de tweede rechtszaak sinds Apple-topman Steve Jobs vorige week bekend maakte dat het de iPhone ging lanceren.

Cisco

Twee dagen na de lancering diende Cisco een aanklacht in tegen Apple. Cisco, dat netwerkapparatuur maakt, vindt dat Apple ten onrechte gebruik maakt van de naam iPhone. Het bedrijf stelt dat het al sinds 2000 in het bezit is van de merknaam.

Juridische experts denken dat Apple veel kans heeft om de rechtszaak tegen Cisco te winnen, omdat Cisco de rechten van de merknaam iPhone niet voldoende heeft beschermd.

Smartphone

De iPhone heeft slechts één knop en kan voor de rest volledig worden bediend met een touchscreen. Naast bellen kun je met het apparaat ook muziek afspelen, internetten en foto's maken. Het toestel wordt volgens Jobs een 'smartphone', die draait op Apple's besturingssysteem OSX.