AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat een muziekbibliotheek op internet bouwen, waar componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers hun werk in de etalage kunnen zetten.

In de bibliotheek kunnen de ongeveer zestienduizend aangesloten muziekauteurs bijvoorbeeld songteksten of biografieën publiceren. Ook kunnen ze er voor kiezen muziek op de site te laten horen. Dat gebeurt dan wel via een stream: downloaden wordt niet mogelijk.

Flexibiliteit

De bibliotheek moet de leden van Buma/Stemra ruimere mogelijkheden bieden om hun werk onder de aandacht te brengen. Het plan is onderdeel van het project Flexco, dat moet leiden tot meer flexibiliteit in het beheer van de rechten van de aangesloten auteurs, zonder het voordeel van een collectieve regeling op te offeren. Door de opkomst van onder meer internet is daaraan volgens de organisatie steeds meer behoefte.

Buma/Stemra onderzoekt sinds vorig jaar hoe het op die behoefte kan inspelen. Zo maakte de organisatie het eerder gemakkelijker voor auteurs om eigen werk op hun website te laten horen. Tot voor kort moesten zij daarvoor een gebruiksvergoeding aan Buma/Stemra afdragen, die door de stichting vervolgens weer teruggestort werd aan de auteur.

Creative Commons

Buma/Stemra is ook in overleg met Creative Commons, een organisatie die verschillende licenties heeft ontworpen creatievelingen in staat stellen hun werk onder ruimere voorwaarden beschikbaar te stellen. Dat kan dan bijvoorbeeld voor niet-commercieel gebruik vrij worden verspreid, of zelfs aangepast.