AMSTERDAM - Identiteitsdiefstal via internet is in de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. 'Phishing', de diefstal van persoonlijke gegevens via nagemaakte e-mails en websites, nam tussen januari 2004 en mei 2005 met een factor honderd toe, zo meldt beveiligingsfirma McAfee in een rapport dat later deze week online komt. De zwendel kost tientallen miljarden per jaar.

In januari 2004 telde de Anti-Phishing Working Group 176 gevallen van phishing. In mei 2005 waren dat er ruim 17 duizend, aldus het rapport. Ook keylogging, de diefstal van wachtwoorden via programma's die de toetsaanslagen op een computer registreren, nam sterk toe: met 250 procent.

Miljarden

Volgens de onderzoekers kosten de praktijken vele miljarden per jaar: in de Verenigde Staten zouden consumenten en bedrijven jaarlijks vijftig miljard dollar kwijtraken. Zo'n tien miljoen Amerikanen worden jaarlijks slachtoffer van identiteitsdiefstal. In Australië en het Verenigd Koninkrijk schatten de autoriteiten de schade op ruim drie miljard per jaar.

Het rapport beveelt - naast technische maatregelen - vooral oplettendheid aan als methode om zich tegen identiteitsfraude te beschermen.