AMSTERDAM - De markt voor gokken via mobiele telefoons groeit explosief. Dat voorspelt onderzoeksbureau Juniper Research. In 2011 zou wereldwijd voor bijna dertien miljard euro via mobieltjes gegokt worden. In 2006 was dat ruim één miljard.

Toch is de schatting lager dan een half jaar geleden. In juni 2006 voorspelde Juniper nog een groei tot ruim achttien miljard euro.

Juniper heeft de voorspelling naar beneden bijgesteld vanwege wetswijzigingen in de Verenigde Staten, die de markt voor online kansspelen beperken. Afgelopen najaar stemde het Amerikaanse Congres in met een voorstel om banken en creditcardmaatschappijen te verbieden om transacties voor online gokbedrijven te verwerken.

Sport

Juniper verwacht daarom op korte termijn de grootste groei in Europa. Vooral gokken op sportwedstrijden is populair, maar de onderzoekers verwachten dat loterijen en bingo op den duur groter zullen worden.

In 2011 is Azië de belangrijkste markt voor mobiele kansspelen, denkt Juniper. Daar zou dan jaarlijks meer dan vijf miljard euro vergokt worden.