AMSTERDAM - Youtube heeft een filmpje verwijderd waarin te zien is hoe Second Life-miljonaire Anshe Chung wordt bestookt met vliegende penissen. Volgens de populaire videosite vormen de beelden een schending van de gebruiksvoorwaarden.

Anshe Chung is het karakter van de Chinees-Duitse Ailin Graef, die vorig jaar bekendheid verwierf als de eerste Second Life-miljonair. Ze vergaarde haar rijkdom onder meer door de handel in virtueel onroerend goed in het online spel. Chung werd in december in de virtuele wereld van het spel Second Life over haar zakenimperium geïnterviewd door een verslaggever van de technologiewebsite CNet.

Griefers

Het interview werd verstoord door zogenoemde 'griefers': mensen die medespelers in een online spel lastig vallen. Chung kreeg gedurende een kwartier een zwerm grote, vliegende penissen naar haar virtuele hoofd gegooid.

Het incident werd breed uitgemeten in de media, en op Youtube verscheen een filmpje van de aanval. Chung stuurde verschillende websites vervolgens een bevel om beelden van de aanval te verwijderen, omdat ze het intellectuele eigendom van Chung zouden schenden. In Second Life bezitten spelers het auteursrecht op hun 'avatars', de zelfontworpen karakters waarmee ze in de virtuele wereld rondlopen.

Vrije nieuwsgaring

Juristen menen echter dat het gebruik van de beelden niet onrechtmatig is: er zou sprake zijn van vrije nieuwsgaring. Journalisten mogen beelden maken van gebeurtenissen in Second Life, net zoals fotografen en cameramensen op straat hun werk mogen doen.

Youtube heeft het filmpje niettemin verwijderd. Niet vanwege auteursrechtenschending, maar omdat het filmpje in strijd zou zijn met de algemene gebruiksvoorwaarden. Op Google Video zijn de beelden nog wel te vinden.