BASRA - Leden van het Iraakse verzet maken gebruik van Google Earth om aanvallen te doen op Britse troepen. Dat meldt de Britse krant Telegraph zaterdag op gezag van het Britse leger.

Volgens een bron in het Britse leger hebben soldaten vorige week in de huizen van Iraakse verzetsstrijders luchtfoto's gevonden die waren gemaakt met Google Earth. Op de satellietbeelden zijn Britse legerbases gedetailleerd te zien, inclusief tenten, auto's en zelfs toiletten.

"Dit lijkt op bewijs dat ze terroristische aanslagen wilden plegen", aldus een lid van de militaire inlichtingendienst. "We denken dat de terroristen Google Earth gebruiken om de meeste kwetsbare plekken te vinden, zoals tenten." Het is niet duidelijk hoe oud de beelden zijn, maar het Britse leger denkt dat de foto's in de afgelopen twee jaar zijn gemaakt.

Iedereen met een internetverbinding kan lid worden van Google Earth en beschikken over de satellietfoto's. Volgens een woordvoerder van Google kan de informatie zowel "voor goede als slechte zaken" gebruikt worden. Hij benadrukte dat Google bereid is om naar regeringen te luisteren die bezorgd zijn. "We praten met de militairen in Irak, maar we zijn niet bereid om te vertellen waarover. We luisteren naar ze en reageren op hun verzoeken", aldus de woordvoerder.