AMSTERDAM - Het Amerikaanse Sundance Film Festival gaat zijn korte films beschikbaar stellen in iTunes. Dit meldt Reuters. Liefhebbers kunnen in totaal 32, van de 71 films, op hun iPod zetten.

De films gaan ongeveer 1,50 euro per stuk kosten. De vraag is echter hoe succesvol de samenwerking tussen Sundance en Apple zal zijn. De films zijn immers gratis, via stream, te bekijken op de website van het filmfestival.

Podcasts

Naast de 31 films zullen er ook podcasts van het festival komen. Hierin zullen panels van filmmakers de inzendingen bespreken en zijn de muzikale optredens op het festival te bewonderen.

Tijdens hun toelating, afgelopen december, kregen de regisseurs de keuze om mee te doen aan het project. Sommigen besloten om niet mee te doen vanwege problemen met copyright, zorgen over toelating op andere festivals en Academy Award-kwalificatie.

De filmmakers behouden het recht om hun films ten alle tijden van iTunes te verwijderen. Zij ontvangen 67 procent van alle inkomsten op hun film. Apple zelf houdt dertig procent, terwijl het festival drie procent krijgt.