AMSTERDAM - Downloadsite The Pirate Bay wil het eiland Sealand kopen. Het eiland, dat in de Tweede Wereldoorlog als geschutsplatform werd gebouwd voor de Engelse Noordzeekust, werd in 1967 bezet door een Engelsman, die de onafhankelijkheid uitriep. The Pirate Bay hoopt van het eiland een auteursrechtenvrij downloadparadijs te maken.

Sealand ligt buiten de Britse territoriale wateren, enkele kilometers buiten de kust ter hoogte van het plaatsje Felixstowe. Hoewel de onafhankelijkheid van het eilandje nooit is erkend, geeft het 'prinsdom Sealand' al jaren eigen postzegels en zelfs paspoorten uit.

Onlangs werd bekend dat de nu 84-jarige prins Roy Bates het eiland wil verkopen. Aanleiding zou een brand zijn die in juni 2006 een groot deel van het platform verwoestte.

Piratenparadijs

De Zweedse downloadsite The Pirate Bay probeert nu voldoende geld te verzamelen om het eiland over te nemen. De site, die links aanbiedt naar illegale kopieën van films, muziek en software, hoopt van Sealand een piratenparadijs te maken. Het 'onafhankelijke' eiland zou de activiteiten van de site en zijn gebruikers legaliseren.

Als The Pirate Bay het eiland niet weet te verwerven, hoopt het een ander 'onafhankelijk' gebied over te nemen.