DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer wil dat mensen die bellen naar servicenummers niet langer hoeven te betalen voor de wachttijd, maar alleen voor de daadwerkelijke gesprekstijd. Dat moet misbruik van 'dialers' via internet voorkomen.

Kamerlid Jos Hessels zal dit dinsdag voorstellen, als de Kamer een wettelijke regeling behandelt om de consument beter te beschermen tegen misbruik van 0900-nummers.

Aanleiding tot de wetgeving zijn de zogenoemde 'dialers' die via internet of op andere slinkse wijze mensen verbinden met nummers zonder dat ze iets in de gaten hebben, totdat ze een gepeperde telefoonrekening vinden.

Door het wetsvoorstel krijgt de waakhond van de telefoonbedrijven, Opta, sterkere bevoegdheden. Zo kan bij vermoeden van misbruik een nummer worden ingetrokken. Ook krijgen bedrijven de plicht zich aan te sluiten bij een erkende geschillencommissie.

Minister Joop Wijn van Economische Zaken gaat over tot wetgeving, omdat gebleken is dat de maatregelen die de bedrijven zelf troffen om misbruik te bestrijden niet afdoende waren.