AMSTERDAM - Creative Commons (CC) Nederland brengt donderdag een cd en dvd uit met dertien nummers en video's van Nederlands muziektalent. CC wil met de schijven zijn speciale licentiesysteem promoten.

Op de schijven staat onder meer werk van Messier84, We vs Death en Elstar.

Creative Commons heeft een licentiesysteem ontwikkeld, waarbij creatievelingen hun werk onder ruimere voorwaarden ter beschikking kunnen stellen dan het gangbare auteursrecht. Sommige versies van de licenties staan gebruikers bijvoorbeeld toe om bijvoorbeeld teksten, beeldmateriaal of muziek in aangepaste vorm verder te verspreiden - een systeem dat vergelijkbaar is met het zogenoemde open-sourcemodel waar sommige softwareproducenten gebruik van maken.

Niet-commercieel

Veel van de artiesten op de cd en dvd staan niet-commercieel gebruik van hun muziek toe, maar willen voor commercieel gebruik wel een vergoeding ontvangen. "Dat maakt het mogelijk om brood te verdienen met het werk dat je maakt, maar er tegelijkertijd met de Creative Commons-licentie voor te zorgen dat iedereen de muziek kan horen, bewerken en kan verspreiden zonder dat je bijvoorbeeld de tegen auteursrechtinbreuk strijdende stichting Brein op de nek krijgt," stelt CC Nederland.

Buma/Stemra

Op de schijven staat geen werk van artiesten die zijn aangesloten bij de rechtenorganisatie Buma/Stemra. Die organisatie verbiedt haar leden om werk onder vrijere voorwaarden verspreiden.

Wired

In 2004 bracht het Amerikaanse blad Wired een cd uit met werk dat onder een CC-licentie was uitgebracht. Daarop stonden enkele grote namen, zoals de Beastie Boys, Gilberto Gil en Zap Mama.

Het werk dat op de schijfjes staat, is op de website van CC Nederland ook gratis te downloaden.