AMSTERDAM - De Amsterdamse uitvaartonderneming Uitvaart.Com opent donderdag een virtueel kantoor en crematorium in de populaire internetwereld Second Life. Daarmee is het bedrijf het eerste ter wereld met een vestiging in Second Life, aldus een woordvoerder donderdag.


Beeld: Uitvaart.Com | Aula in virtueel crematorium

Uitvaart.Com werkt samen met Bogra, Nederlands grootste fabrikant van uitvaartkisten. Beide bedrijven menen dat de dood moet worden geïntroduceerd in de online wereld en daarom zijn ze samen dit project aangegaan.

"Iedereen die zich bezighoudt met nieuwe media, weet dat Second Life op dit moment enorm in de belangstelling staat", zegt directeur Peter van Schaik van Uitvaart.Com. "Anders dan games is de virtuele wereld van Second Life geen spel. Het beoogt juist de echte wereld na te bootsen. Daarom was het in mijn ogen merkwaardig dat de dood nog geen plaats heeft in Second Life. Want de dood definieert het leven, ook het tweede leven."

Munteenheid

Second Life is een virtuele wereld die in 2003 werd gecreëerd door Linden Labs in San Francisco. In deze wereld 'wonen' op dit moment bijna 2,5 miljoen bewoners die zich met een zelf gecreëerde persoonlijkheid (avatar) door de wereld voortbewegen. Er geldt zelfs een speciale munteenheid in Second Life, de Linden dollar.

Gedenkplek

Het kantoor van Uitvaart.Com en het crematorium zijn gelegen in een gedenktuin in de zogenoemde Tathlina-regio. In de herdenkingstuin, 'Garden of Memories', kunnen de inwoners van Second Life zelf een gedenkplek aanmaken voor overleden dierbaren uit Second Life of uit het echte leven. In het virtuele crematorium zijn ruimtes gebouwd die ook in een echt crematorium aanwezig zijn, dus inclusief de urnenkamer, de aula en de opbaarkamers.

Van Schaik: "In iedere ruimte kunnen de bewoners lezen over de activiteiten die in iedere kamer plaatsvinden. Op deze manier kunnen zij virtueel een uitvaartcentrum en crematorium bezoeken. Uitvaart.Com wil zo informatie geven over terminale zorg, begrafenissen en crematies op een interactieve en vernieuwende manier."

Nederlandse inbreng

De Nederlandse inbreng in Second Life wordt steeds groter. Eerder al kondigden onder meer Philips en ABN Amro een vestiging aan in de online wereld. De band Di-rect gaat naar eigen zeggen als eerste Nederlandse band een optreden gaat verzorgen in Second Life. Het 'gewone' optreden heeft plaats in een studio, maar de virtuele karakters van de bandleden doen hun bewegingen na in de internetwereld.