SAN FRANCISCO - Amper twee dagen na de spectaculaire introductie van de iPhone doemen zich problemen op voor producent Apple. Tegen de Amerikaanse computerfabrikant is woensdag een aanklacht ingediend door Cisco, dat netwerkapparatuur maakt en ook op de consumentenmarkt actief is.

Bekijk video

Cisco meent dat Apple ten onrechte gebruik maakt van de merknaam iPhone.

De iPhone is een apparaatje dat kan bellen, surfen op internet en muziek en beeldmateriaal kan afspelen. Apple-topman Steve Jobs introduceerde de iPhone afgelopen dinsdag op een conferentie in San Francisco. De introductie leverde Apple op de beurs twee dagen achter elkaar een flinke koerswinst op. Woensdag echter ging het aandeel nabeurs 1,3 procent omlaag, nadat de aanklacht van Cisco wereldkundig was gemaakt.

Linksys

Cisco zegt dat het al sinds 2000 in bezit is van de merknaam iPhone. Het bedrijf heeft verkoopt sinds vorig jaar telefoons onder deze naam verkoopt via zijn dochter Linksys. De officiële introductie daarvan was nog maar drie weken geleden. Het bedrijf wil nu dat de rechter Apple verbiedt gebruik te maken van de merknaam iPhone.

'Dwaas'

Cisco zegt dat het dinsdag tot vlak voor de presentatie van de iPhone met Apple in onderhandeling was om tot een vergelijk te komen. Maar de gesprekken leverden niets op. In een reactie noemde een woordvoerster van Apple de aanklacht "dwaas". Volgens haar zijn er al diverse bedrijven die gebruikmaken van de naam iPhone.

Dinsdag liet Cisco weten dat het bedrijf in overleg was met Apple over de kwestie. De onderhandelingen waren toen op een oor na gevild, aldus een woordvoerder. De woordvoerder van Apple zei de procedure die Cisco nu bij de rechter heeft aangespannen met vertrouwen tegemoet te zien.