REDMOND - De Amerikaanse geheime inlichtingendienst NSA heeft softwareconcern Microsoft geholpen bij het beveiligen van het nieuwe besturingsprogramma Windows Vista. Microsoft wil niet zeggen wat de NSA (National Security Agency) precies bijdroeg.

Bekijk video

De Amerikaanse firma spreekt over "feedback" bij de ontwikkeling van een online leidraad om Vista zo goed mogelijk te beveiligen, meldden media uit de IT-sector woensdag.

Hiaten

De afdeling Informatiebeveiliging van de NSA checkte de Security Guide van Windows Vista op hiaten en kwam met voorstellen om de veiligheid te verbeteren. Een vergelijkbare bijdrage leverde ook het instituut voor technologie van het ministerie van Handel.

De online-handleiding Windows Vista Security Guide is vooral bedoeld voor regeringen en andere grote organisaties. Zij kunnen bij de installatie en configuratie van Windows Vista het systeem aanpassen aan hun eigen eisen voor veiligheid en databescherming.

Linux

De dienst is al langer betrokken bij projecten die de beveiliging van computers moeten verbeteren. Zo bracht het eerder een eigen, extra beveiligde versie uit van het gratis besturingssysteem Linux.

De NSA raakte onlangs in opspraak door het afluisteren van Amerikaanse en buitenlandse burgers.