DEN HAAG - De landelijke omschakeling van analoge televisie via de ether naar een digitaal televisiesignaal is volgens de verwachtingen gelopen. Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag gezegd.

Volgens haar is de doelstelling over het bereik van het nieuwe signaal behaald.

In de nacht van 10 op 11 december vorig jaar werd het analoge televisiesignaal dat via de ether loopt, vervangen door een digitaal signaal. Van der Hoeven zegt zich wel te realiseren dat niet iedereen meteen daarop een goede ontvangst heeft gehad.

Harkantenne

In het merendeel van de gevallen ligt dat volgens haar aan de huishoudens zelf. Veel mensen hebben hun oude harkantenne van het dak gehaald. Dat is geen goed idee omdat het digitale signaal in veel gevallen met een antenne binnenshuis minder goed te ontvangen is.

Anderen hebben last van een slechte ontvangst door gebrekkige kabels of een verkeerde installatie van de antenne, stelt Van der Hoeven. Volgens de bewindsvrouw hebben maximaal enkele honderden huishoudens verspreid over heel Nederland sinds begin december geen of een slechte ontvangst gehad.

Verfijnd

De afgelopen weken heeft telecombedrijf KPN deze huishoudens geprobeerd te helpen. Verder zal het netwerk van digitale zendmasten de komende maanden verfijnd worden. Van der Hoeven denkt daarom dat alle huishoudens met ontvangstproblemen binnenkort geholpen zullen zijn.

AT5

Op dit moment zijn alle publieke omroepen via het digitale ethersignaal te ontvangen. De komende maanden komt ook het commerciële pakket landelijk beschikbaar via digitale ethertelevisie. Van der Hoeven stelt verder dat in de regio Groot Amsterdam ook de lokale omroep AT5 in ieder geval tot 1 oktober via de ether digitaal zal worden doorgegeven.