AMSTERDAM - De Telegraaf heeft de consument misleid door Woonkrant.nl aan te prijzen als "de site met het grootste woningaanbod van Nederland". Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van concurrent Miljoenhuizen.nl.

Miljoenhuizen.nl biedt naar eigen zeggen meer woningen aan dan De Telegraaf. Op Woonkrant.nl zouden dubbeltellingen voorkomen. Volgens De Telegraaf zouden op Miljoenhuizen.nl daarentegen ook woningen worden vermeld die al verkocht zijn.

Koopwoningen

Onder de tekst "U bent nu op de site met het grootste woningaanbod van Nederland" beloofde Woonkrant.nl "Zoeken in 102021 koopwoningen". Volgens de commissie suggereert Woonkrant.nl daarmee het grootste aanbod aan koopwoningen te hebben, terwijl de site ook huur- en recreatiewoningen aanbiedt.

Volgens De Telegraaf werd het totale woningaanbod bedoeld, maar ook de juistheid van die bewering is volgens de commissie "niet aangetoond". De Reclame Code Commissie heeft De Telegraaf verzocht de reclame aan te passen.

Kort geding

Nico Schoonderwoerd van Miljoenhuizen.nl dreigde een kort geding tegen de concurrent aan te spannen als Woonkrant.nl zich niet naar de uitspraak van de commissie schikt.

De Telegraaf laat in een reactie weten dat "Woonkrant.nl zowel koop- als huurwoningen aanbiedt en deze bij elkaar opgeteld het grootste woningaanbod online in Nederland vormen". De tekst op de site is aangepast: Woonkrant.nl belooft nu "het grootste aanbod van koop- en huurwoningen in Nederland". De Telegraaf denkt de Reclame Code Commissie daarmee tevreden te hebben gesteld.

Volgens Schoonderwoerd is de aanpassing echter onvoldoende: "De uiting van de Telegraaf blijft misleidend. De Reclame Code Commissie heeft opgemerkt dat zelfs indien het huuraanbod wordt meegenomen de Telegraaf niet kan aantonen het grootste woonaanbod te hebben. De Telegraaf laat dubbele en driedubbele vermeldingen van dezelfde woning gewoon tussen de zoekresultaten staan."